blog-hero.png

Når er det på tide å involvere inkassoselskap?

Mange venter med å kontakte inkassoselskap til en kunde blir virkelig vanskelig. Det kan koste deg dyrt.

 

Du har sikkert opplevd at det tar litt ekstra tid å få inn betalingen en kunde skylder bedriften din. Det kan være vanskelig å vite om du burde være streng, eller heller la tvilen komme dem til gode, og regne med at pengene kommer inn snart. Hvis du velger å være “streng” er et naturlig neste skritt å kontakte inkassoselskap. Men hvor lenge burde du vente?

Last ned gratis inkassoordbok!

 

Vær tidlig ute

Svaret er egentlig: Så kort tid som mulig! I hvert fall hvis du skal tro statistikken, er det det absolutt viktigste du kan gjøre for å sørge for å få betalt. Løsningsgraden står i direkte forhold til hvor tidlig saken tas til inkasso.


Du kan som regel vente rundt 60 dager uten at løsningsgraden synker med stort mer enn 10 prosentpoeng, men etter det synker den drastisk.

Fram til da vil fremdeles 80% av sakene være løst etter 90 dager til inkasso, men hvis du hadde ventet lenger med å gå inkassoveien er det bare knapt over halvparten som vil føre til penger på konto.


Hvis du i ekstreme tilfeller velger å vente et helt år med å ta saken til inkasso, ligger det en mager trøst i at et helt år etter det igjen vil så vidt over halvparten av sakene fortsatt løses. Du kan velge å gamble på en 50-50 hvis du har mye tid og nerver av stål. Men det er strengt tatt ganske unødvendig.


Husk også at all tiden som går uten at pengene strømmer inn, kan få konsekvenser for bedriften din hvis budsjettet er stramt. Det hjelper lite å selge aldri så mange varer eller tjenester om betalingen kun er hypotetisk. For å ta et eksempel: Dersom du selger en vare for 10 000 kr som ikke blir betalt, og du har marginer på 5 prosent, blir du nødt til å selge for 200 000 kr for å kompensere!


Hva med å sende purring først?

Et alternativ til å ta saken direkte til inkasso, er å sende en purring til kunden på egen hånd. Noen føler det virker snillere, og kan være et alternativ dersom du har et godt forhold til kunden, som ville tjent på at du ser litt mellom fingrene på ting i ny og ne. Vår anbefaling er likevel å ikke bruke for mye tid på dette. Hver purring haler ut perioden før saken tas til inkasso, og fører dermed også til lavere sannsynlighet for å få noe tilbake.


Det er også viktig å nevne at enhver sak som tas til inkasso, uansett vil starte med et inkassovarsel. Det betyr at skyldner kommer til å få et brev som gir muligheten til å betale før inkassoprosessen begynner. I praksis fungerer det som en purring, om enn med litt mer betalingsinsentiv. Vår erfaring er at de aller færreste blir mer fornærmet av et inkassovarsel enn av en purring.


Kan jeg ikke gjøre det selv?

Spørsmålet i tittelen er ikke bare når du bør ta saken til inkasso, men når du bør involvere inkassoselskap. Det er selvsagt en mulighet å gjøre hele prosessen selv, hvis du har tid og overskudd. Du kan hente inn noen hundrelapper i inkassosalærer, og du slipper å forholde deg til en tredjepart.


Fordelen med å kontakte inkassoselskap er at det består av profesjonelle innkrevere, som er mer effektive, kjenner smutthull som må unngås, og er trent med kundebehandling i det som ellers er en litt ubehagelig situasjon. På denne måten kan man si at et inkassoselskap vet å få gode og raske resultater.


Det viktigste er til syvende og sist at du ikke nøler for lenge med å bestemme deg. Det er nok bedre om du starter egeninkasso i dag, enn at du venter to måneder med å kontakte inkassoselskap – selv om å kontakte inkassoselskap i dag ville vært det aller smarteste. Tid er din viktigste ressurs. Ikke kast den bort.

Inkassoordbok: 31 begrep du burde kunne - Settl

Inkassoselskap

Forrige innlegg Neste Innlegg
Forrige Neste

Related