blog-hero.png

Hva koster inkassotjenester?

Koster det noe å drive inn penger ved hjelp av inkassobyrå? Eller er prisen høyere enn det er verdt? Hvilke skjulte kostnader tilkommer? Vil det koste meg noe? Vilkårene er inneholder mange forbehold, hva er den egentlige prisen?

Sitter du med et utestående krav og kvier deg for å bruke inkasso i tilfelle det koster bedriften mer penger enn det smaker? Det er grunn til å være oppmerksom, men velger du inkassobyrå som faktisk passer deg og ditt behov, vil du oppnå klare fordeler med å sette ut innfordringen.

I dette innlegget vil vi forklare hvilke kostnadsdrivere du bør være oppmerksom på. 

Last ned gratis inkassoordbok!


Utenomrettslig inkasso

De fleste bedrifter velger et inkassobyrå til å håndtere innfordringen av krav som ikke er betalt. 

Prisingen varierer betydelig fra selskap til selskap. Noen vanlige vilkår:
- Inkassobyrået beholder renter
- Dersom kravet ditt er eldre enn en viss alder på registreringstidspunktet til inkassobyrået vil inkassobyrået kreve en provisjon av løst sak


Noen inkassobyråer opererer med utgifter som en viss provisjon av kravet, eller småbetalinger for enkelte ekstratjenester her og der. Sørg for å lese nøye gjennom vilkår før du velger inkassoselskap.


Rettslig inkasso

Alle rettslige prosesser krever betaling av rettsgebyr – det gjelder også dersom kravet er ubestridt, og namsmannen for eksempel skal kartlegge skyldners verdier for å se om noe kan pantsettes eller selges (et inkassobyrå har systemer for å sjekke dette før namsmannen kontaktes).


Dersom det går så langt at saken må løses i forliksråd, medfører det arbeidstid som går tapt til å skrive redegjørelse. Reise til forliksrådet tar også tid og penger dersom skyldners kommune ligger langt unna. I tillegg kommer rettsomkostninger, som ofte vil måtte dekkes av deg ved et eventuelt forlik. Forliksrådet er som navnet tilsier glad i forlik, så det er høy sannsynlighet for at det blir utfallet. Ca. halvparten av kravene i forliksrådet blir avvist, og henvist til Tingretten i stedet.

Last ned gratis inkassoordbok!


Ender du opp med forlik, kan det også bety at skyldner for eksempel blir idømt å betale kun halvparten av kravet, for å løse saken så raskt som mulig. Som om ikke det var nok, betyr ikke en dom at skyldner øyeblikkelig betaler den halvparten. Du har jo allerede erfart at skyldner ikke er typen til å betale av egen fri vilje bare fordi det står på et papir. Forliksrådet vil ikke sørge for at pengene faktisk blir betalt.


Så sitter du altså igjen med rettsomkostninger, et redusert krav, og en skyldner som fremdeles kanskje ikke overholder sin del av avtalen. Vi anbefaler derfor på det sterkeste å få rådgivning fra et inkassobyrå dersom saken må løses rettslig.

Inkassoordbok: 31 begrep du burde kunne - Settl

inkasso

Forrige innlegg Neste Innlegg
Forrige Neste

Related