blog-hero.png

Hva er et salær? En miniguide til gebyrer

Når du eller et inkassobyrå henter inn et krav, kan dere ta litt ekstra betalt for tort og svie. Her er en full oversikt over alle beløp som kommer i tillegg til opprinnelig krav.


Forsinkelsesrente

Forsinkelsesrenten er en prosentandel (per år) av kravet som du kan kreve i tillegg til det opprinnelige beløpet når betalingsfristen har forfalt. Den er lovbestemt, og du trenger derfor ikke å opplyse om noen forsinkelsesrente i kontrakten. Prosentandelen du kan ta følger faste satser som kan endres én gang i halvåret, og ligger per 1.1.17 på 8,5 prosent. Disse pengene går til deg enten du krever inn inkasso selv, eller får et inkassobyrå til å gjøre jobben.

Last ned gratis inkassoordbok!


Purregebyr

Hvis du velger å sende purring før du tar saken offisielt til inkasso, kan du legge på et purregebyr om du venter 14 dager etter forfall. Dette følger også faste satser, og ligger per 1.1.17 på 70 kr. Du har i utgangspunktet lov til å ta maks to purregebyrer – et for purring og et for inkassovarsel – men om det går mer enn seks måneder siden forrige purring kan du legge på et tredje (selv om vi ikke vil anbefale å la det gå så lang tid). Purregebyrene erstattes av inkassosalær når saken går til inkasso.


EU-gebyr

Dersom kunden din er en bedrift, og ikke en privatperson, har EU gjort det mulig å ta et eget EU-gebyr i stedet for purregebyrene. Det ligger per dags dato på €40, eller 360 kr. Det har du lov til å ta øyeblikkelig, uten å vente 14 dager, men du sier da fra deg muligheten til å ta purregebyr i tillegg.


Inkassosalær

Et inkassosalær er egentlig bare inkassoprosessens versjon av purregebyr – et ekstrabeløp skyldner må betale deg for den ekstra jobben inkassoprosessen krevde. Din bedrift kan ta tre ganger purregebyr som inkassosalær, mens inkassobyråer har lov til å ta større beløp, siden det er disse de først og fremst tjener penger på. Det betyr altså at inkassobyråer beholder salærene selv. Disse større beløpene settes ut fra størrelsen på det opprinnelige kravet, og er 50 prosent høyere ved bedriftskrav. De dobles også 42 dager etter at betalingsoppfordringen er sendt. Du kan lese satsene per 1.1.17 her.


Rettsgebyr

Rettsgebyr er ikke egentlig en del av inkassoprosessen, men noe som må betales for rettslige prosesser. Det kan bety for eksempel utleggsbegjæring, konkursvarsel, eller forliksråd. Ett rettsgebyr ligger per 1.1.17 på 1049 kr, og du kan risikere å måtte betale flere av disse. Ved å ta saken til forliksråd må du for eksempel betale et forskudd på 1049 kr, som du kan få tilbake dersom skyldner dømmes til å måtte betale rettsomkostningene. Noen inkassobyråer legger ut dette for deg, fram til forliksrådet beslutter hvem som har ansvaret for å betale.

Inkassoordbok: 31 begrep du burde kunne - Settl

inkasso

Forrige innlegg Neste Innlegg
Forrige Neste

Related