Når kunden ikke betaler er mange fristet til å ta saken til retten. Men det er ikke alltid en god idé.
Etter nok en ignorert faktura eller fruktløs telefonsamtale fra kredittansvarlig, kan det være fristende å respondere med et “vi sees i retten!” og sette din lit til lovens voktere. Men vent. Det kan føre deg ned en vei som koster deg mer tid og penger enn det er verdt. Svar på spørsmålene under (eller få et inkassobyrå til å gjøre det) før du velger å gå rettens vei.
Er kravet omtvistet?
Dersom kunden går med på at han skylder penger, men lar være å betale dem er saken enkel. Da kan du få namsmannen til å gjøre en utleggsbegjæring, og kartlegge hva som eventuelt kan omsettes til penger for å betale kravet. Men om han derimot sier seg uenig i hele kravet, har du en tvist på gang.
En tvist betyr at namsmannen ikke kan ordne opp på egen hånd, men at du må veien om et forliksråd – den minste offisielle domstolen. Det betyr tid og ressurser du må dedikere til en rettssak, og forliksrådet vil svært ofte ønske å inngå, nettopp, forlik.
Kan kunden betale?
Noen ganger er grunnen til at kunden ikke betaler det faktum at han ikke har penger. Går du til forliksråd når dette er tilfelle, kan du ende opp med å vinne saken, få et pent dokument som sier at du har rett, og deretter måtte sluke tapet i tillegg til alle rettsomkostningene. I verste fall kan skyldner slås konkurs, og er deretter «off the hook», selv om verdiene som frigjøres ikke er nok til å dekke kravet.
Selv om det kan føles ganske surt, er det noen ganger best for alle parter å bare sette en strek over kravet før det går så langt, og føre det opp som et tap.
Har du foreslått alternative løsninger?
De fleste er tjent med å slippe tvangssalg og rettssak. Du eller inkassobyrået du bruker burde før eventuelle rettslige skritt ta en ordentlig diskusjon med skyldner om det finnes noen andre mulige løsninger. Det er ingenting i veien for å sette opp en betalingsplan over hvordan i hvert fall noen av pengene som skyldes kan betales over tid, eller om det finnes andre verdier som kan dekke beløpet.
Husk at det noen ganger kan lønne seg å ta litt mindre betalt enn det kravet opprinnelig var på, bare for å sørge for å få inn noen penger, og få kravet ut av verden. Igjen, litt surt, men når det kommer til pengeinnkreving er det viktig å være pragmatisk. Ikke forfølg kravet blindt om det i det lange løp vil skade deg mer enn skyldner.