blog-hero.png

5 tips for å takle kunder som ikke betaler

Blånekter en kunde å betale for noe bedriften din har levert? Gode råd virker kanskje dyre, men disse fem tipsene er helt gratis.

Det nærmer seg slutten av måneden, og du sitter fremdeles med utestående fakturaer som skulle vært inne på konto. Mange kjenner nok kaldsvetten piple nedover ryggraden, eller irritasjonen begynne å boble fram. Det kan være fristende å ringe og skjelle ut kunden, eller skylde på at kredittansvarlig ikke gjør jobben sin. I stedet bør du holde tunga rett i munnen, trekke pusten (og eventuelt banne litt for deg selv), før du følger våre beste tips for å få pengene du har krav på.

 

1. Vis forståelse

Noen kvier seg for å ta saken til inkasso, siden de er redde for at kunden vil ta det ille opp og det vil gjøre situasjonen verre. Det stemmer egentlig uhyre sjelden, men det bunner i en riktig tanke om å vise forståelse for at kunden kan føle seg litt under angrep. Du kan for eksempel sørge for at når du sender ut purring (eller inkassovarsel om du velger å gjøre det selv), tar du deg tid til å kontakte kunden personlig og forklare at det innebærer en 14 dagers frist, hvor ikke de må betale ekstra.

 

Det føles mer personlig enn å bare sende ut et brev med en frist og tall på papir, og du kan bruke anledningen til å mildne omstendighetene litt.

 

2. Finn en positiv vinkling

De fleste er ikke glad i å bli truet og irettesatt, så legg irritasjonen på hylla og prøv å formidle kravet så positivt som mulig. For eksempel: I stedet for å true med å legge på et purregebyr dersom ikke de betaler, kan du presentere kravet inkludert purregebyr, og tilby å stryke en prosentandel dersom de betaler snart. Prosentandelen er selvsagt bare purregebyret, samt kanskje også forsinkelsesrentene, men nå har du gitt kunden et tilbud i stedet for en straff.

 

Inkassoprosessen har en del strenge krav, så akkurat dette eksempelet gjør seg nok best før du tar det skrittet, men den samme tankegangen kan være et hjelpemiddel hele veien.

 

3. Få det skriftlig

Hvis kunden ber om betalingsutsettelse, og du mistenker at de egentlig ikke har noen planer om å følge den opp, sørg for å få det skriftlig. Da sitter du ikke bare på et bevis for at de har inngått en avtale om å betale innen en viss frist, men du har også en innrømmelse svart på hvitt om at de godtar at de skylder penger. Hvis kunden senere setter seg på bakbeina og bestrider kravet, kan du bare vise til samme dokument om saken skulle gå til retten.

 

Siden du aldri vet hvem som vil vise seg å være vanskelig i fremtiden, er dette en veldig viktig rutine å ha på plass, uansett hvem det dreier seg om.

 

4. Fakturer ofte

For små bedrifter er det ikke uvanlig å fakturere så sjelden som én gang i måneden. Det er viktig å ha i bakhodet dersom du innvilger en betalingsutsettelse. Fakturerer du så sjelden vil det ta en måned bare å oppdage dersom kunden likevel ikke ha betalt. Inkasso er en prosess som lykkes bedre jo raskere du handler, så det kan få store konsekvenser om hvert forsøk på å få inn pengene skjer med en måneds mellomrom. Historien er full av selskaper som har gått konkurs selv om de selger godt, rett og slett fordi pengene brukte for lang tid på å komme inn.

 

Et viktig tilleggspoeng for betalingsutsettelser er å aldri utsette hele betalingen. Sørg for å få inn et betydelig beløp så fort som mulig, for å bevise kundens godvilje.

 

5. Få hjelp av eksperter

Dette er bare noen få tips inkassoeksperter benytter i arbeidet sitt, men det er vanskelig å formidle årelang kunnskap gjennom korte blogginnlegg. Et godt inkassobyrå koster mellom lite og ingenting, og du kan spare mye tid og penger på å outsource jobben til et av dem så fort som mulig.

 

komplett guide til inkasso

inkassoprosessen, Inkassotips

Forrige innlegg Neste Innlegg
Forrige Neste

Related